Skip to main content

Harrie Smolders houdt zich staande in eerste ronde

In de eerste wedstrijd van de Rolex FEI World Cup Jumping Final, die direct op tijd werd verreden, wist Harrie Smolders (Hooge Mierde) zich met Regina Z uitstekend staande te houden. Na een snelle foutloze rit vinden we de Brabander terug op de zevende plaats in de tussenstand. Ook Maikel van der Vleuten (Mierlo) reed een goede ronde, maar zijn KWPN goedgekeurde hengst VDL Groep Verdi kroop iets te veel naar binnen toe op een imposant gebouwde oxer, die in een wending gebouwd stond, waardoor de laatste paal iets te zwaar werd aangetikt en prompt viel. Van der Vleuten staat nu achttiende. De openingswedstrijd, die briljant door Louis Konickx was gebouwd, werd gewonnen door de Amerikaanse Rich Fellers met Flexible, voor de sterk acterende Zwitser Steve Guerdat met Nino de Buissonnets.

De openingswedstrijd kende vele mogelijkheden om langer dan wel korter over het parcours te doen. Bijzonder veel mogelijkheden om af te snijden hadden de ruiters op hindernis zeven, een oxer waarvan de bovenste twee palen niet parallel aan elkaar lagen, waardoor de hindernis op rechts nogal wat smaller was als op links. Sommige ruiters als Fellers reden alles binnendoor en als ze dan nog eens alle palen lieten liggen dan waren ze vooraan in de uitslag te vinden. Ruiters die feitelijk niets te zoeken hebben in een wedstrijd op dit niveau kozen de langere weg en kwamen ook zonder zichzelf en hun paarden in de problemen te brengen aan de eindstreep. De enige uitzondering werd gevormd door de Japanner Yuya Ninomiya, die met Willem serieus in de problemen kwam. Met nog twee hindernissen te gaan stak zijn paard beide achterbenen in de oxer, waardoor de ruiter in onbalans raakte en tientallen meters verder werd gedegradeerd tot zandruiter. Een schitterende ouverture gecomponeerd door Louis Konickx.

Harrie Smolders was tevreden met zijn resultaat. “Er had misschien iets meer in gezeten, maar dan had ik meer risico’s moeten nemen. Nu heb ik snel gereden zonder echt hard te gaan, waardoor ik Regina niet in het rood heb hoeven te rijden en ik voor morgen en zondag nog voldoende over hoop te hebben”, aldus Smolders, die zich terdege op deze finale heeft voorbereid. “Na de wereldbeker in Zürich heb ik Regina twee maanden rust gegeven en pas zes weken geleden ben ik haar weer gaan rijden. Eerst een lichte nationale wedstrijd, daarna twee lichte wedstrijden in Doha en nu hier. Misschien heeft ze nu net te weinig sprongen in de benen, maar ze voelde echt topfit en top fris”, aldus Smolders, die het parcours van Konickx briljant noemde. “Op alle hindernissen werden fouten gemaakt en je kon buitenom en binnendoor rijden. Een echte openingswedstrijd van een wereldbeker finale”.

“Echt jammer van de fout, maar ik ben tevreden. Verdi is in wedstrijden waarin snelheid belangrijk is buiten beter op zijn plaats als binnen. De hengst voelde echt fijn aan, dus laten we de dag van morgen maar rustig afwachten”, vertelde Maikel van der Vleuten.

De 16-jarige Flexible heeft de Ierse hengst Cruising als vader, die in zijn jonge jaren zelf ook menig maal wereldbeker wedstrijden wist te winnen. “Flexible wordt met de jaren beter en het is nu naar mijn gevoel een beter paard dan vijf jaar geleden”, aldus Rich Fellers, die al twee maal meende afscheid te moeten nemen van deze vos door twee ernstige, niet aan de springsport gerelateerde, blessures. “Gelukkig is hij steeds weer teruggekomen en hij voelde vandaag uiterst fris. Dat belooft nog wat voor de komende dagen”, aldus Fellers, die in 2008 als tweede eindigde in de finale van de wereldbekerstrijd, die toen in Gothenburg werd verreden.