Skip to main content

Schröder en Houtzager plaatsen zich voor wereldbeker finale

Schröder en Houtzager plaatsen zich voor wereldbeker finale
Zowel Gerco Schröder als Marc Houtzager hebben de laatste strohalm gegrepen om zich te plaatsen voor de wereldbeker finale, eind volgende maand in het Zweedse Gothenburg. Schröder deed dat door zich net als Houtzager te plaatsen voor de barrage van de laatste kwalificatiewedstrijd van het seizoen, die voor een bijna uitverkochte hal als afsluiting van Indoor Brabant werd verreden.

Parcoursbouwer Louis Konickx had gebouwd zoals de als derde eindigende Markus Ehning het treffend omschreven: “Een zeer intelligent parcours, ontworpen met mooie afstanden. Het was absoluut noodzakelijk om honderd procent controle over je paard te hebben, terwijl de tijd weliswaar kritisch krap stond, maar ook weer niet te kort was”.
Negen combinaties slaagden er in om het parcours futloos af te ronden. Daaronder helaas voor Nederland niet Jeroen Dubbeldam met Quality Time TN en Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi. Deze twee ruiters hadden de punten in deze wereldbeker wedstrijd hard nodig om zich nog te plaatsen voor de finale. Dubbeldam noteerde maar liefst drie springfouten, waaronder één op de allereerste en één op de allerlaatste hindernis met de schimmelhengst. Dubbeldam blijft daardoor staan met 35 punten en kan om in aanmerking te komen voor een startbewijs voor de finale alleen maar hopen dat er nog een aantal combinaties afvallen. Hij staat namelijk 21ste en de beste 18 van de Europese League mogen naar Gothenburg. Omdat Edwina Tops Alexander, die achtste staat, voor Australië meetelt dienen er nog twee combinaties zich terug te trekken. Maikel van der Vleuten verdiende ook geen punten en staat nu op de 23ste plaats in de eindstand van deze West Europese League.

Onder het negental ruiters dat zich plaatste voor de barrage drie Nederlanders: Gerco Schröder met New Orleans, Marc Houtzager met Sterrehof’s Uppity en Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Bubalu. Vrieling noteerde met VDL Bubalu op de eerste hindernis van het barrageparcours meteen een springfout en eindigde als achtste. Houtzager liep tegen een springfout aan op de insprong van de dubbel en werd zevende, terwijl Schröder met New Orleans foutloos bleef en als vijfde eindigde.

Gerco Schröder zei na afloop van de wedstrijd nog niet zeker te weten met welk paard hij naar de wereldbeker finale wil gaan. “Waarschijnlijk kies ik voor New Orleans kies. London gaat mee naar Doha en zoals het er nu uitziet wordt het een heel druk seizoen met wedstrijden in de Global Champions Tour en in de landenwedstrijden. Binnenkort zal er overleg zijn met Rob Ehrens om een programma op te gaan stellen”, aldus Gerco, die aangaf zich volledig op de paarden en op de wedstrijden te kunnen concentreren. “Het constant goede prestaties afleveren bezorgt mij een heel goed gevoel!”.

Voor Marc Houzager zal de wereldbeker finale in Gothenburg de eerste zijn in zijn carrière. “Ik heb in het verleden echt wel mijn best gedaan om me te plaatsen, maar het is me nooit gelukt. Ik had nu uitzicht op plaatsing en daarom heb ik vandaag Uppity gestart. Dat is een snel paard en die kan ik dan mooi in de openingswedstrijd aan de start brengen. Sterrehof’s Tamino is dan het paard waarmee ik van start ga in de twee andere wedstrijden. Voor Uppity was dit de eerste keer dat hij een zo zware wedstrijd heeft gelopen en hij heeft me positief verrast. In de barrage ben ik er voor gegaan, tot we dat foutje kregen op de insprong van de dubbel. Toch had ik het mooi gevonden wanneer het barrageparcours iets creatiever was gebouwd. Nu kon je alleen maar heel hard van de start naar de finish rijden, zonder dat je ergens binnendoor kon of juist buitenom moest rijden”, aldus Houtzager, die ook nog even memoreerde dat hij in alle Grand Prix’s waarin het in 2013 van start is gegaan steeds geplaatst is geweest.

De zege ging naar de 24-jarige Duitse ruiter David Will met de schimmel Colorit. Hij was een fractie sneller dan Edwina Alexander met Cevo Itot du Château, terwijl de Duitser Marcus Ehning derde werd met Copin van de Broy. “Er is een groot verschil tussen de drie sterren en vier sterren wedstrijden, waarin ik normaal rijd, en een wedstrijd als deze”, aldus Will, die na zijn rit niet zeker kon zijn van zijn zege. “Ik ging als tweede van start en ik wist dat er na mij nog zeven andere ruiters van start zouden gaan die heel goed weten wat het is om in een barrage hard te rijden. Pas toen Gerco Schröder over de eindstreep was wist ik dat ik had gewonnen”, aldus een dolgelukkige David Will, voor wie deze zege de eerste belangrijke overwinning was in zijn loopbaan.

Bron: KNHS/Jacob Melissen

Foto: Digishots