Skip to main content

Gerco Schröder Ruiter van het Jaar 2012

Gerco Schröder Ruiter van het Jaar 2012
Voor de tweede keer (individueel) in zijn succesvolle loopbaan is springruiter Gerco Schröder Ruiter van het Jaar geworden. Eerder veroverde hij deze eretitel in 2005. Een jaar later kreeg het springteam waarvan hij deel uitmaakte, deze onderscheiding.
Dressuuramazone Adelinde Cornelissen, vorig jaar winnaar van de titel, was lang in de race. De Olympische prestaties van beiden waren in deze verkiezing van doorslaggevende betekenis.

Voor de 47e keer heeft de door het Bestuur van Indoor Brabant ingestelde Commissie Ruiter van het Jaar ( voorzitter Gerrit Jan Swinkels, Ed van den Bent, Andries van den Berg en Henk Rottinghuis) de verrichtingen van de Nederlandse paardensporters in alle disciplines gevolgd en geconcludeerd, dat er in menig opzicht sprake was van een bijzonder paardensportjaar. De Commissie kende vier nominaties en één eervolle vermelding toe.

Lifetime achievement: Anky

De Commissie wil eerst stilstaan bij de Olympische prestaties van Anky van Grunsven. Hoe bijzonder was haar optreden in Londen met de onvergetelijke Salinero! Zoals we ook Bonfire nooit zullen vergeten … De 18-jarige Salinero schitterde en leverde een belangrijk aandeel in het winnen van de bronzen teammedaille. Dat was de negende Olympische medaille voor deze amazone, die voor de zevende keer tijdens de Olympische Spelen aan de start kwam. Unieke cijfers van een unieke amazone, die eenmaal Sportvrouw van het Jaar werd en diverse keren daarvoor genomineerd werd.
De Commissie kan geen ereprijs toekennen voor het ‘lifetime achievement’ van een paardensporter. Toch memoreren wij graag de uitreiking van de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, die slechts bij hoge uitzondering door NOC*NSF wordt toegekend. Anky trad met de toekenning van die onderscheiding toe tot het zeer selecte gezelschap van absolute topsporters, dat de Nederlandse sportwereld heeft voortgebracht. In 2001 werd de amazone door de nationale paardensportfederatie KNHS uitgeroepen tot ‘Ruiter van de Eeuw’.
De Commissie besloot Anky geen nominatie of eervolle vermelding toe te kennen, doch in het bijzonder stil te staan bij haar staat van dienst. Maar liefst achtmaal werd Anky verkozen tot Ruiter van het Jaar. Wie er zich rekenschap van geeft, dat de nu actieve Nederlandse ruiters en menners de teller op maximaal twee verkiezingen hebben staan, zal begrijpen dat Anky van Grunsven tot in lengte van jaren de erelijst van de Ruiters van het Jaar zal aanvoeren. De Commissie plaatst daarbij de kanttekening, dat het optreden van Salinero in weerwil van vooral buitenlandse kritiek op trainingsmethoden bewees dat Anky’s paarden tot op hoge leeftijd en na een lange sportloopbaan nog in staat waren op topniveau met allure te presteren. Hulde, Anky!

Nominaties

De Commissie nomineerde (in alfabetische volgorde) dressuuramazone Adelinde Cornelissen, die met Jerich Parzival tijdens de Olympische Spelen de individuele zilveren medaille veroverde. Velen, zeker in Nederland maar ook in het buitenland, dachten haar zelfs de gouden medaille toe, maar het siert haar en onderstreept haar sportiviteit, dat er geen woord van kritiek over haar lippen kwam. Met het team veroverde ze ook de bronzen medaille. De zege in de Wereldbekerfinale, verreden tijdens Indoor Brabant in ’s-Hertogenbosch, was de kroon op een succesvol wereldbekerjaar met overwinningen in Amsterdam, Odense, Lyon en Mechelen. Aan het einde van 2012 bezette Adelinde de tweede plaats op de FEI-wereldranglijst.

Het nationale menteam vierspannen, onder leiding van bondscoach Harry de Ruyter en bestaande uit IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman, behaalde de wereldtitel in het Duitse Riesenbeck, daarmee onderstrepend dat de Nederlandse mensport nog altijd een toonaangevende rol speelt. In dezelfde samenstelling werd de overwinning behaald in de prestigieuze menwedstrijd te Aken en werd het trio eerste tijdens de internationale menwedstrijd te Breda.

Het nationale springteam onder leiding van bondscoach Rob Ehrens verdiende de nominatie met de prachtige zilveren medaille, na barrage behaald tijdens de Olympische Spelen. Het viertal, dat daarvoor zorgde: Jur Vrieling met VDL Bubalu, Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN, Gerco Schröder met Eurocommerce London en Marc Houtzager met Sterrehof’s Tamino (ere wie ere toekomt: Marc en Tamino waren in Londen zeer op dreef met twee foutloze omlopen in de landenwedstrijd en een negende plaats in het individuele klassement en wonnen ook de Grote Prijs van Rotterdam). Het team werd verder eerste in Sankt Gallen, tweede in Drammen en derde in Spruce Meadows.

Van springruiter Gerco Schröder wisten we, dat hij goed met wedstrijddruk kan omgaan. In 2012 bewees hij ook onder de druk van andere omstandigheden te kunnen presteren. Waar menigeen zou hebben afgehaakt, bleef hij op het hoogste niveau acteren. De Olympische zilveren teammedaille werd ook om zijn hals gehangen. In de individuele eindstrijd bleef hij in een zinderend spannende barrage met London fier overeind om de tweede zilveren medaille te veroveren. Voorts wist hij zich te onderscheiden in de Global Champions Tour met een eerste plaats in Cannes, een tweede in de finale in Abu Dhabi, de derde plek in Wenen en een zesde plaats in de eindrangschikking van deze competitie. Deze klasseringen waren goed voor € 252.250.

Eervolle vermelding

De enige eervolle vermelding werd toegekend aan Carola Sneekes. Zij beoefent de voltigesport en dat doet op een voor Nederlandse begrippen ongekend hoog niveau. Zij werd voor de zesde keer Nederlands kampioen en verdiende de vermelding met een vijfde plaats op de FEI-wereldranglijst.
Geen eervolle vermelding, maar wel een eervol resultaat was er voor de eventingruiters, die sinds lange tijd weer in teamsamenstelling mochten deelnemen aan de Olympische Spelen. Elaine Pen, Tim Lips en Andrew Heffernan zorgden voor de opmaat voor Rio de Janeiro 2016. Met een systematische opbouw en een goede ondersteunende rol van NOC*NSF en KNHS moet het mogelijk zijn om, vertrouwend op de prestaties van 2012, door te groeien naar het niveau, dat nodig is voor Olympisch succes.

Verkiezing

In een Olympisch jaar zijn Olympische successen een belangrijk gegeven in de keuze van de Commissie. Dat de keuze dit jaar dan ook ging tussen Adelinde Cornelissen (brons en zilver) en Gerco Schröder (tweemaal zilver) laat zich verstaan. Beide deden in het beoordelingsjaar herhaaldelijk van zich spreken. Adelinde won de Wereldbeker Dressuur en Gerco deed goede zaken in de Global Champions Tour. Beiden zijn een voorbeeld als het gaat om sportiviteit en wedstrijdmentaliteit. In de keuze voor Gerco Schröder gaven het dubbele zilver en de zware en omvangrijke competitie in de internationale springwereld de doorslag. De Nederlandse paardensport mag zich in de handen wrijven, dat de keuze voor de Ruiter van het Jaar zich afspeelt op het hoogste internationale sportniveau. En dat al jaren!

’s-Hertogenbosch, 24 maart 2012.

De Commissie,
G.J. Swinkels, voorzitter
E.F. van den Bent
A. van den Berg
Mr. H.Th.E.M. Rottinghuis

Een volledig overzicht van Ruiter van het Jaar winnaars vindt u hier