Skip to main content

Steve Guerdat en Venard de Cerisy winnen de CP 'International', presented by Rolex

De 2021 editie van CSIO Spruce Meadows 'Masters' bereikte zijn hoogtepunt met de prestigieuze CP 'International', presented by Rolex. De tweede Major van het jaar, onderdeel van de befaamde Rolex Grand Slam of Show Jumping, verwelkomde 28 combinaties, die het tegen elkaar op zouden nemen in hun individuele zoektocht om de Rolex Grand Slam Live Contender te worden. De Oostenrijker Max Kühner had zijn zinnen gezet op het behouden van zijn Live Contender status na het winnen van de Rolex Grand Prix tijdens The Dutch Masters in april.

Het door Leopoldo Palacios ontworpen parcours, een ultieme springproef voor paard en ruiter, presenteerde 14 veeleisende hindernissen in de imposante International Ring van Spruce Meadows. De wedstrijd werd gadegeslagen door 2.000 enthousiaste en goed geïnformeerde toeschouwers - het maximum dat volgens de COVID-19 beperkingen was toegestaan - en met slechts 12 koppels die doorgingen naar ronde 2 stond er veel op het spel, en de ruiters wisten maar al te goed dat er heel weinig ruimte was voor fouten.

De Australiër Rowan Willis, een vertrouwd gezicht bij Spruce Meadows, gaf in de eerste ronde al vroeg de toon aan met zijn 15-jarige merrie Blue Movie, die foutloos sprong in 80,99 seconden. De thuisfavoriet Mario Deslauriers ging vol vertrouwen door naar de barrage met zijn 12-jarige merrie Bardolina 2, die foutloos over de eindstreep kwam in 83,00. De Zwitser Steve Guerdat en de Australische Hilary Scott waren de enige andere ruiters die het parcours van de eerste ronde zonder strafpunten aflegden. De acht deelnemers die doorgingen naar de barrage waren de Egyptenaar Nayel Nassar, de Canadees Erynn Ballard, Kent Farrington, McLain Ward, Will Simpson en Natalie Dean uit Amerika, Carlos Hank Guerreiro uit Mexico en de Brit Scott Brash.

Het Amerikaanse duo, Kent Farrington en McLain Ward, stuurde hun paarden foutloos door het parcours van de tweede ronde, nadat ze in de eerste ronde elk een hindernis hadden laten vallen. Het Amerikaanse duo werd op de hielen gezeten door de regerend Rolex Grand Slam kampioen Scott Brash, die slechts vier strafpunten aan zijn eerste ronde score toevoegde. Het was echter de voormalige nummer één van de wereld, Steve Guerdat, die de eerste plaats innam nadat hij zijn 12-jarige ruin Venard de Cerisy moeiteloos over het 14 hindernissen tellende parcours had geloodst. Na de prestatie van Guerdat waren Deslauriers en Willis de laatste twee ruiters die aan de beurt waren; geen van beide kon echter hun scores van de eerste ronde evenaren, wat betekende dat de drievoudig wereldbekerwinnaar (2015, 2016, 2019) en Olympisch kampioen van 2012 de CP 'International' presented by Rolex won en daarmee gekroond werd tot de Rolex Grand Slam of Show Live Contender.

Guerdat, de enige ruiter die sinds het begin van de Rolex Grand Slam of Show Jumping aan elk van de Majors heeft deelgenomen, gaf het volgende commentaar: "Ik droom er al van om deze wedstrijd te winnen sinds ik een klein kind was. Sinds ik me kan herinneren, zijn Calgary en Aken altijd de shows geweest die ik wil winnen. Ik heb het geluk gehad om Genève een paar keer te winnen, maar Aken en Calgary ontbraken nog. Ik ben niet van plan te stoppen voor ik ze gewonnen heb - ik heb er nu één en ik ga me nu op de anderen richten. Dit is wat ons renners drijft, denk ik.

"Venard is een heel sterk, moedig en krachtig paard. Hij heeft veel bloed en energie in zijn sprong. Hij heeft niet de beste technieken, maar door zijn kracht en wil om het altijd goed te doen, hebben we in de loop der jaren de kans gehad om elkaar te begrijpen. Hij is een heel gevoelig paard - hij is heel moeilijk op en af te stappen, en hij is een beetje verlegen met alles. Maar als hij eenmaal een sprong ziet, dan wil hij die gewoon springen."

Fotos: Spruce Meadows Media, Mike Sturk