Skip to main content

De Beste Ruiters Reizen Naar Genève

Het Concours Hippique International de Genève (CHI Genève) keert van 9 tot en met 12 december terug naar de Palexpo-arena voor de 60e editie van het prestigieuze concours. De Rolex Grand Prix en de Rolex International Jumping Riders Club (IJRC) Top 10 Final zijn opvallende hoogtepunten tijdens vier dagen van elite concurrentie. 
Het partnerschap tussen Rolex en de Geneva International Horse Show kwam tot stand in 1996, waarbij 2021 het 25-jarig jubileum markeert, en blijft een belangrijk element van de langdurige betrokkenheid van het merk bij de paardensport die al meer dan 60 jaar teruggaat. Begonnen in 1926, is het evenement een van de meest gerespecteerde op de hippische kalender, waaruit een niet-aflatende toewijding aan continue verbetering en kwaliteit blijkt die perfect past bij Rolex' eigen streven naar eeuwige uitmuntendheid.

De Rolex Grand Prix
Het hoogtepunt van de competitie is de Rolex Grand Prix op zondag, één van de vier Majors die samen de Rolex Grand Slam of Show Jumping vormen. Zoals altijd zal het een showcase zijn van precisie, moed en het atletisch vermogen van paard en ruiter, die in harmonie samenwerken om de uitdaging aan te gaan die door de wereldberoemde parcoursontwerpers Gérard Lachat uit Zwitserland en Louis Konickx uit Nederland wordt neergezet.
De Rolex Grand Slam of Show Jumping, bestaande uit The Dutch Masters, het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Tournament, het CHIO Aken en het CHI Genève, werd in 2013 in het leven geroepen en beloont een ruiter die drie opeenvolgende Grote Prijzen wint op deze evenementen. De meest begeerde prijs in de springsport, is slechts door één atleet behaald, Rolex Testimonee Scott Brash uit Groot-Brittannië, wiens epische prestatie begon in Genève in 2014 en werd voltooid met overwinningen in Aken en Spruce Meadows in 2015.
Daniel Deusser uit Duitsland, Rolex' nieuwste Testimonee, gaat naar Genève als de huidige kanshebber voor de Rolex Grand Slam na zijn uitzonderlijke prestatie in Aken in september, waar hij de overwinning pakte met Killer Queen VDM.

De Rolex Familie Van Testimonees
Een sterk team van Rolex Testimonees zal Deusser uitdagen voor de Rolex Grand Prix titel. De thuisfavorieten Martin Fuchs en Steve Guerdat zullen aan de leiding gaan.
Fuchs hoopt zijn kroon te behouden na een succesvol jaar dat onder meer teamgoud en individueel zilver op de Europese kampioenschappen omvatte. De Zwitserse nummer 4 van de wereld zei:
"CHI Genève is bijzonder speciaal voor mij omdat het mijn thuis Major is en een show waar ik het altijd goed wil doen. Het winnen van de Rolex Grand Prix in 2019 was een ongelooflijk gevoel en ik zal mijn uiterste best doen om mijn prestatie te herhalen."
Guerdat is een drievoudig winnaar (2006, 2013 en 2015) van de CHI Geneva Rolex Grand Prix, en was ook de beste in de Rolex IJRC Top 10 Finals in 2010 en 2018. Hij gaat naar Palexpo met het vooruitzicht op het veiligstellen van een Rolex Grand Slam-bonus na het winnen van de CP 'International', gepresenteerd door Rolex op de CSIO Spruce Meadows 'Masters' eerder dit jaar.
Brash, momenteel de nr. 6 van de wereld, begrijpt ook de nauwkeurigheid, moed en vastberadenheid die nodig zijn om een Major te winnen, net als Kent Farrington, winnaar van dit evenement in 2017 met zijn briljante merrie, Gazelle. Kevin Staut uit Frankrijk en Rodrigo Pessoa uit Brazilië voegen zich bij de lijst van voormalige winnaars die de titel willen heroveren, terwijl de jongste Testimonees van Rolex, Bertram Allen uit Ierland en Harry Charles uit Groot-Brittannië, hun naam aan deze illustere lijst zullen willen toevoegen.

De Rolex Ijrc Top 10 Finale
In de Rolex IJRC Top 10 Finale strijdt de top 10 van de wereld tegen elkaar voor het recht om tot kampioen gekroond te worden. Het unieke evenement, dat in 2021 zijn 20e verjaardag viert, wordt sinds de oprichting ondersteund door Rolex en is een erkenning van de prestaties van de beste springruiters in de loop van het seizoen.
Farrington is de regerend kampioen, hij won in 2019 de finale met Austria 2. Zijn tweede succes - de Amerikaan zegevierde ook in 2015 - betekende de zevende opeenvolgende overwinning voor een Rolex-testimonee tijdens het evenement. Hij zal het moeten opnemen tegen een sterk contingent van in vorm zijnde ruiters, waaronder collega-testimonees Deusser, Fuchs, Brash, Guerdat en Staut.