Skip to main content

Martin Fuchs Wint Rolex Grand Prix van CHI Genève

De wereld keek vol verwachting toe, terwijl de laatste Rolex Grand Slam of Show Jumping Major van 2021 - de Rolex Grand Prix - zich afspeelde bij CHI Genève in Zwitserland, met 16 ruiters van 's werelds huidige top 20-ranglijst die elk hun kans wilden maken op een ereplaats in de hippische geschiedenis. De Rolex Grand Prix, het hoogtepunt van vier dagen springen op het hoogste niveau, wordt beslist in één ronde en een barrage.

Onder de 40 combinaties van het internationale deelnemersveld, uit 15 landen, bevonden zich ook de winnaars van de vorige drie Majors van het jaar: Max Kühner uit Oostenrijk (winnaar van de Rolex Grand Prix bij The Dutch Masters); de Zwitser Steve Guerdat (winnaar van de CP 'International', gepresenteerd door Rolex bij de CSIO Spruce Meadows 'Masters'); en Daniel Deusser uit Duitsland (winnaar van de Rolex Grand Prix bij CHIO Aken). Als ‘Live Contender’ zou Deusser met niets minder dan de overwinning genoegen nemen om zijn Rolex Grand Slam reis in leven te houden, terwijl Kühner en Guerdat op zoek zouden gaan naar de 'twee uit vier' bonus, waarvoor zij beiden in aanmerking kwamen.

Naast Deusser en Guerdat werd Rolex in de hoofdklasse van CHI Genève vertegenwoordigd door nog eens zes van 's werelds allerbeste paardensporters, waaronder Harry Charles (GBR), Bertram Allen (IRL), Martin Fuchs (SUI), Kent Farrington (USA), Kevin Staut (FRA), Rolex Grand Slam of Show Jumping kampioen, Scott Brash (GBR), en de langst dienende ruitersporttestimonee van het Zwitserse horlogemerk, Rodrigo Pessoa (BRA).

Na iets meer dan een uur was geen van de eerste 23 combinaties die de proef van 14 hindernissen en 18 sprongen hadden doorlopen, in staat om foutloos te blijven. De meesten hadden moeite om de moeilijke combinaties van het parcours onder de knie te krijgen, vooral de oxer op 13a. Daar kwam echter snel verandering in toen de Ier Darragh Kenny een foutloze ronde neerzette, tot groot genoegen van het goed geïnformeerde publiek. Kenny's foutloze ronde werd onmiddellijk geëvenaard door de Zwitserse held Martin Fuchs, die onder luid applaus de laatste rechte lijn wist af te leggen. Het parcours, ontworpen door de Zwitser Gérard Lachat en Louis Konickx uit Nederland, eiste vervolgens de scalpen van een trio topruiters, waaronder Rolex Grand Slam ‘Live Contender’ Daniel Deusser, regerend Olympisch individueel kampioen Ben Maher en drievoudig winnaar van de CHI Geneva's Rolex Grand Prix Steve Guerdat. De winnaar van de eerste dag van de Trophée de Genève, de Amerikaan Kent Farrington, was opnieuw in topvorm. Hij legde het parcours met zijn 15-jarige merrie Gazelle onberispelijk af en boekte zijn plaats voor de barrage. Nadat nog een handvol combinaties niet foutloos wist te blijven, was het Major-winnaar van The Dutch Masters dit jaar, Max Kühner, die met zijn briljante 10-jarige ruin Elektric Blue P geen fout maakte, waardoor ze nog steeds in de running waren voor de niet opeenvolgende 'twee uit vier'-bonus. De vertegenwoordiging uit de Verenigde Staten in de barrage werd al snel verdubbeld toen Laura Kraut en Baloutinue foutloos over de finish kwamen. Kort daarna was Harrie Smolders de laatste ruiter die foutloos bleef, en daarmee een spannende barrage met zes paarden garandeerde.

Darragh Kenny uit Ierland was de eerste ruiter die dubbel foutloos bleef in de barrage. Martin Fuchs en zijn negenjarige Leone Jei haalden twee uit twee en versloegen Kenny met bijna twee seconden in een tijd van 41,54 seconden. Het zag ernaar uit dat Kent Farrington drie van de drie zou halen, maar na een zeer snelle ronde werd hem de eer ontzegd nadat hij een fout maakte op de allerlaatste Rolex-verticaal. Ondanks een dubbel foutloos parcours kon Max Kühner Martin Fuchs niet van de eerste plaats stoten nadat de Oostenrijker 0,68 seconden langer nodig had. Met Laura Kraut die 8 fouten had, lag Fuchs' lot in handen van de 41-jarige Harrie Smolders, die als laatste in de ring verscheen. De Nederlander kwam echter tekort en eindigde uiteindelijk op de tweede plaats, op slechts 0,23 seconden van de tijd van Martin Fuchs, kampioen van de Rolex Grand Prix 2021 en de nieuwe kanshebber voor de Rolex Grand Slam of Show Jumping.

Over zijn bijzondere en enorm getalenteerde negenjarige ruin, Leone Jei, zei Fuchs het volgende: "Leone Jei is heel uniek in de kwaliteiten die hij heeft. De manier waarop hij springt - hij doet het zo licht en moeiteloos, wat indrukwekkend is om te zien bij een negenjarig paard. Hij is heel goed in zijn hoofd, hij is zo gemotiveerd en hij wil altijd zijn best doen, dus ik waardeer het heel erg om zo'n paard op stal te hebben en samen vooruit te kunnen kijken naar de toekomst."

Foto: Rolex Grand Slam / Ashley Neuhof