Skip to main content

CSIO Spruce Meadows 'Masters: 7-11 September

De Rolex Grand Slam of Show Jumping keert terug naar de CSIO Spruce Meadows 'Masters' van 7-11 september 2022, met de CP 'International', gepresenteerd door Rolex op de zondag die een spannende finale vormt van vijf dagen van geweldige sport. Gelegen in de uitlopers van de Alberta Rocky Mountains in Calgary, zal de show 's werelds beste paard- en ruitercombinaties verwelkomen in wat vaak wordt beschouwd als de toonaangevende hippische locatie in Noord-Amerika.

Rolex Grand Slam of Show Jumping - Rider Watch
Na zijn spectaculaire overwinning op het CHIO Aken met Ben 431, komt Gerrit Nieberg naar de CSIO Spruce Meadows 'Masters' als de Rolex Grand Slam of Show Jumping Live Contender. Dit is de eerste keer dat de combinatie de Atlantische Oceaan oversteekt naar deze iconische locatie, waar het duo hun winnende momentum van CHIO Aken wil voortzetten op zijn reis naar de volgende Rolex Grand Slam of Show Jumping overwinning.

Nieberg wordt vergezeld door een groot aantal paard-ruitercombinaties van wereldklasse. Drie van de gouden medaillewinnaars van het Zweedse FEI Wereldkampioenschap komen naar Calgary met hun medaillewinnende paarden. Jens Fredricson, Peder Fredricson en Henrik von Eckermann zullen allemaal streven naar hun eerste overwinning in de CP 'International', gepresenteerd door Rolex op de prachtige locatie. Von Eckermann en King Edward zijn zeker de grote favorieten op weg naar de derde Rolex Grand Slam Major van het jaar, nadat ze de individuele gouden medaille wonnen in Herning. Peder Fredricson wordt ook aan de top van het klassement verwacht, nadat hij in de afgelopen twee maanden twee Rolex Grands Prix won in Knokke Hippique en de Stephex Masters in Brussel. Deze combinaties zullen vol vertrouwen rijden en zullen proberen hun top-vorm voort te zetten.

Van de zes Rolex-testimonees die deelnemen aan de CSIO Spruce Meadows 'Masters', zal de huidige nummer 2 van de wereld Martin Fuchs de weg wijzen. De Zwitser, die geschiedenis schreef door opeenvolgende Rolex Grands Prix te winnen in CHI Genève in 2019 en 2021, hoopt de Rolex Grand Slam of Show Jumping-bonus voor het winnen van twee van de vier Majors op te eisen. Fuchs heeft tot nu toe een fenomenaal seizoen 2022 achter de rug, met het winnen van de FEI World Cup™ Final en de Rolex Grand Prix op Jumping International de Dinard.

Landgenoot en winnaar van vorig jaar van de CP 'International', gepresenteerd door Rolex, Steve Guerdat keert terug naar de indrukwekkende internationale ring op de CSIO Spruce Meadows 'Masters' om zijn titel te verdedigen. De altijd competitieve Guerdat is de ultieme ruiter en is altijd in staat om het maximale uit zijn paarden te halen op de grote momenten. Hij weet wat er nodig is om te winnen en brengt twee van zijn toppaarden (Venard de Cerisy en Taina M&M) mee naar deze derde Rolex Grand Slam of Show Jumping Major van het jaar. Fuchs en Guerdat worden vergezeld door het volgende jonge Zwitserse talent en hun FEI Wereldkampioenschappen teamgenoot Edouard Schmitz. De jonge ruiter is bezig zich te profileren als een van de meest opwindende jonge ruiters in de sport, nadat hij onlangs de Internationale Grote Prijs van Ierland won op de Dublin Horse Show.

Kent Farrington en zijn team van paarden komen regelmatig in Calgary, waar ze het voordeel hebben dat ze de arena kennen en vooral dat de Amerikaan weet hoe hij er moet winnen. In juli voegde hij aan die lijst van overwinningen nog Orafina toe in de Jayman BUILT Cup op het 'North American' CSI 5* toernooi dat op de locatie werd gehouden. Vorig jaar werd Farrington tweede in de CP 'International', gepresenteerd door Rolex, en hij hoopt dit jaar nog een stapje verder te gaan.

De Britse ruiter Scott Brash zal ongetwijfeld de beste herinneringen hebben aan deze locatie, want hier won hij in 2015 de Rolex Grand Slam of Show Jumping. Brash is nog steeds de enige ruiter die deze ongrijpbare titel heeft gewonnen en is een tweevoudig winnaar van de CP 'International', gepresenteerd door Rolex. Hij zal vol vertrouwen naar Calgary afreizen, na zijn sterke optreden in de Rolex Grand Prix op CHIO Aken waar hij nipt tweede werd, evenals het winnen van teambrons in Herning.

Het thuispubliek zal blij zijn om een aantal Canadese ruiters te verwelkomen. Tiffany Foster, de bestgeplaatste Canadese amazone op de FEI Wereldkampioenschappen, krijgt gezelschap van Erynn Ballard en Amy Millar. De laatste Canadese overwinning van deze klasse kwam van Ian Millar en Dixson in 2014, dus deze getalenteerde amazones zullen er op gebrand zijn om de felbegeerde titel nog een keer op eigen bodem te houden. De Canadezen hebben ook een troefkaart in handen, met hun nieuwe Chef d'Equipe Eric Lamaze die ter plaatse zijn deskundige coaching en kennis ter beschikking stelt nadat hij deze wedstrijd in 2007 won.

Nederland wordt vertegenwoordigd door Harrie Smolders, die de partner wordt van Darry Lou. De 14-jarige voshengst was het voormalige paard van de Amerikaanse amazone Beezie Madden, die in 2019 de prestigieuze rubriek opeiste. Het enthousiaste publiek zal zich ongetwijfeld afvragen of de Nederlander in staat is om dit succes te herhalen op dit getalenteerde paard. De sterke aanwezigheid van Europa wordt aangevuld met Max Kühner, die zijn vertrouwde partner Elektric Blue P meebrengt, evenals de getalenteerde Eic Coriolis Des Isles. De Franse Kevin Staut zal ook de reis maken naar de CSIO Spruce Meadows 'Masters'. Staut, die de laatste jaren talrijke 5* Grands Prix-overwinningen op zijn naam heeft staan, moet in deze wedstrijd nog overwinningen behalen. De Fransman's mede-Rolex Testimonee Daniel Deusser, een eerdere winnaar van de Rolex Grand Prix van CHIO Aken en The Dutch Masters, zal ook van de partij zijn.

Jérôme Guery zal het sterke Belgische contingent in Canada aanvoeren. Guery, die de individuele zilveren medaille won op de FEI Wereldkampioenschappen, zal worden vergezeld door niet minder dan vier leden van de familie Philippaerts. Ludo Philippaerts zal worden vergezeld door drie van zijn zonen, waaronder Olivier, winnaar van de CP 'International', gepresenteerd door Rolex 10 jaar geleden, Nicola die de getalenteerde merrie Katanga V/H Dingeshof meebrengt, met wie hij derde werd in de Rolex Grand Prix op CHIO Aken eerder in het seizoen en Thibault die onlangs individueel zilver en gouden teammedailles won op de FEI Europese Young Rider Kampioenschappen.

Parcoursontwerper Leopoldo Palacios zal op zoek zijn naar een uitdaging die eerlijk maar toch uitdagend is voor de paarden en ruiters die strijden in de CP 'International', gepresenteerd door Rolex. De zoektocht naar de volgende winnaar van de Rolex Grand Slam of Show Jumping gaat door op de historische locatie. Het deelnemersveld lijkt getalenteerd als altijd en elke ruiter zal er alles aan doen om de iconische trofee op de laatste dag in de wacht te slepen.

(Foto: Rolex Grand Slam / Ashley Neuhof)