Skip to main content

Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden

Op 28-jarige leeftijd is tweevoudig Olympisch kampioen Salinero van Anky van Grunsven overleden. Van Grunsven won met Salinero in Athene individueel Olympisch goud, vier jaar later wisten zij deze prestatie te evenaren op de Olympische Spelen van Hong Kong en wonnen daarnaast teamzilver. Nog eens vier jaar laten wonnen zij teambrons op de Olympische Spelen van Londen en werd Salinero individueel zesde op 18-jarige leeftijd. Het was eveneens zijn laatste internationale optreden.

Op Facebook schrijft Van Grunsven, voorzitter The Dutch Masters: “Mijn hart is gebroken. Salinero, mijn held, heeft ons in tranen achtergelaten. De herinneringen verdwijnen nooit.” Salinero genoot sinds 2013 in goede gezondheid van zijn pensioen, ‘thuis’ in de wei in Erp van het Anky Education Center. Nadat hij op indrukwekkende wijze afscheid nam van ‘zijn’ publiek tijdens Indoor Brabant.

Jarenlang beheersten Van Grunsven en Salinero het (inter)nationale dressuurtoneel en veroverde zij alle titels die er te winnen waren. Telkens weer wist Salinero het publiek te ontroeren en zorgde door zijn magistrale küren op muziek voor heel wat kippenvel. Naast alle Olympische prestaties werden Salinero en Van Grunsven individueel Europees Kampioen in 2005 en 2007 en wonnen zij teamgoud op het EK in 2007 en 2009 en teamzilver in 2005. In 2005 won ze als eerste Nederlandse amazone het CHIO in Aken en een jaar later pakte ze met Salinero de wereldtitel in de kür tijdens de Wereldruiterspelen. Op de Wereldruiterspelen in 2006 wonnen zij individueel zilver en teamgoud. De Wereldbekerfinale viel viermaal ten prooi aan deze succescombinatie. Daarnaast werden Anky en Salinero maar liefst driemaal Nederlands Kampioen.

Salinero en Van Grunsven kwamen tot grootse hoogte in de dressuursport. Zij hebben niet alleen geschiedenis geschreven, maar zijn een begrip in de Nederlandse en internationale sport.

(Bron: KNHS/Foto's: TDM/Digishots)