Skip to main content

Rolex Grand Slam of Show Jumping viert zijn 10-Jarig bestaan

In de geschiedenis van de paardensport zijn er ruiters wiens namen en prestaties in de geschiedenis vereeuwigd zullen worden. Door in 2015 de Rolex Grand Slam of Show Jumping te winnen, voegde de Britse ruiter Scott Brash zijn naam toe aan de statistieken. Liefhebbers van de sport wachten nu met ingehouden adem om te zien of de Amerikaan McLain Ward zijn naam kan toevoegen aan deze illustere lijst tijdens CHIO Aken, 10 jaar na het ontstaan van het initiatief, na zijn overwinningen op CHI Genève en The Dutch Masters. Daarmee zou hij slechts de tweede persoon worden die de Rolex Grand Slam of Show Jumping won.

De Rolex Grand Slam of Show Jumping wordt beschouwd als de ultieme uitdaging van de sport en bestaat uit vier meest prestigieuze en historische shows ter wereld; CHIO Aken, CSIO Spruce Meadows ‘Masters’, CHI Genève en The Dutch Masters, en beloont de ruiter die drie opeenvolgende Majors wint. Net als de Majors in tennis en golf, worden de Majors van de Rolex Grand Slam of Show Jumping gezien als de belangrijkste en meest gewaardeerde in de sport. De tienjarige jubileumvieringen zullen beginnen tijdens CHIO Aken, vaak het Wimbledon van de paardensport genoemd, van eind juni tot begin juli, en eindigen op The Dutch Masters 2024.

De impact van de Rolex Grand Slam of Show Jumping op de sport is aanzienlijk geweest in deze 10 jaar. Het samenbrengen van de vier Majors, die allemaal streven naar kwaliteit en verenigd zijn in hun zoektocht naar perfectie, heeft de norm gesteld voor paardensportevenementen. De Majors van de Rolex Grand Slam of Show Jumping hebben tezamen een geschiedenis van 300 jaar en zijn diep geworteld in traditionele waarden.

Het prestige van de Rolex Grand Slam of Show Jumping is zo groot dat het de beste paard- en ruitercombinaties van over de hele wereld aantrekt, wat resulteert in een ongeëvenaard niveau. Vooruitblikkend op de toekomst ondersteunt het initiatief ook de toekomstige sterren van de springsport door twee veelbelovende ruiters uit te nodigen voor elk van de vier Majors om hen de ervaring te bieden de strijd aan te gaan met de top van de sport.

De afgelopen 10 jaar van de Rolex Grand Slam of Show Jumping kent enkele van de meest opmerkelijke momenten in de geschiedenis van de sport. Het meest bijzondere moment was toen de Britse ruiter Scott Brash de lat op een ongekend hoog niveau legde door de opeenvolgende Majors te winnen van CHI Geneva in 2014, gevolgd door CHIO Aken, en tenslotte CSIO Spruce Meadows ‘Masters’ in 2015. Nog opmerkelijker is dat hij deze prestatie op hetzelfde paard, Hello Sanctos, heeft behaald, waardoor hij de eerste, en tot nu toe enige ruiter, was die de Rolex Grand Slam of Show Jumping won.

Scott Brash, de enige winnaar van de Rolex Grand Slam of Show Jumping, verwoorde het volgende: “Het winnen van de Rolex Grand Slam of Show Jumping was zo'n ongelofelijk moment in mijn carrière, dat woorden echt niet de gevoelens en emoties kunnen beschrijven die ik voelde toen ik de trofee ophief. Het was nog specialer dat ik deze prestatie bereikte met één paard, Hello Sanctos—hij is echt het paard van mijn leven.”

In naam van de Rolex Grand Slam of Show Jumping Steering Committee verklaarde Marcel Hunze: “De Rolex Grand Slam of Show Jumping is een ongelofelijk initiatief, het heeft vier topevenementen bij elkaar gebracht en trekt de beste paarden en ruiters ter wereld aan. De afgelopen 10 jaar heeft de Rolex Grand Slam of Show Jumping de sport echt naar een hoger niveau getild, niet alleen wat betreft de kwaliteit van de wedstrijd, maar ook in het entertainment voor fans en het welzijn van zowel paarden als de verzorgers.”

Olympisch en wereldkampioen Rodrigo Pessoa vervolgde: “De Rolex Grand Slam of Show Jumping is ongelofelijk voor de sport. De vier Majors zijn echt speciale evenementen op onze kalender waar alle ruiters en eigenaren naar uitkijken en dromen om te winnen. Als ik terugkijk op de afgelopen 10 jaar en zie wat er is bereikt, ben ik zeer enthousiast om te zien wat er in het komende decennium zal gebeuren.”