Skip to main content

McLain Ward en HH Azur houden de Rolex Grand Slam droom levend

Het hoogtepunt van The Dutch Masters kwam vandaag in de vorm van de Rolex Grand Prix, onderdeel van de Rolex Grand Slam of Show Jumping. Het goed geïnformeerde publiek in de Brabanthallen was vol verwachting, vooruitlopend op een ongeëvenaard niveau van precisie, moed en sportiviteit van 's werelds beste springpaarden. 35 combinaties, waaronder acht uit de top 10, streden allen om een van de meest prestigieuze prijzen in de sport, de Rolex Grand Prix.

De eerste die het door Louis Konickx vakkundig ontworpen parcours met 17 hindernissen onder de knie kreeg, was de nummer 1 van de wereld, Henrik von Eckermann, met zijn partner King Edward, die de gouden medaille bij de wereldkampioenschappen won vorig jaar. De volgende in de arena was de Franse Julien Epaillard, die met een foutloze ronde een barrage verzekerde. Ook Rolex Testimonee Martin Fuchs, de huidige Rolex Grand Slam of Show Jumping Live Contender McLain Ward en de winnaar van de Rolex Grand Prix 2022 op CHIO Aken Gerrit Nieberg toonden hun klasse en sloten zich aan bij de elitegroep van ruiters die doorgingen naar de tweede ronde. Ondertussen kwam het Nederlandse publiek tot leven toen de winnaar van de VDL Groep Prijs op vrijdagavond, Willem Greve, een vlekkeloze ronde reed.

Met 16 ruiters, waaronder de vier best geplaatste ruiters van de wereld, die doorgingen naar de barrage, stond de fans een waar spektakel van snelheid en wendbaarheid te wachten. De Zweed Henrik van Eckermann legde de handschoen neer met een adembenemend snelle foutloze rit in de tijd van 38,52 seconden, maar die voorsprong werd al snel overschaduwd door Julien Epaillard, die 0,46 seconden sneller thuiskwam. Live Contender McLain Ward voerde het tempo nog eens op om zijn kansen op de Rolex Grand Slam of Show Jumping levend te houden. De Franse Simon Delestre leek de overwinning af te pakken van Ward door 0,09 seconden sneller te finishen, maar de teleurstelling was groot toen de laatste Rolex oxer viel. Hierdoor pakte Ward de overwinning en behield hij zijn titel als Rolex Grand Slam of Show Jumping Live Contender.

Lars Kersten verraste met een super eerste ronde en deed daar nog een schep bovenop in de barrage. De 23-jarige huidige nummer 131 van de FEI wereldranglijst koos de aanval met Hallilea en kwam in een super tijd van 39.01 seconden over de finish. Gelijk kwam op het scorebord de definitieve zesde plaats te staan. Het leverde ook nog een mooie geldprijs van 45.000 euro op. “Wat een concours en dat ik tussen al deze grote namen mag staan, en dan ook nog echt mee kan doen, dan ben ik echt heel, heel blij mee”, vertelt Lars na afloop. “Het was een abnormaal competitieve barrage. Ik had voor mijn gevoel al heel hard gereden. Het zat er niet heel ver van af. Maar ik moet hier echt heel tevreden zijn. Hallilea sprong echt geweldig. Ik heb geprobeerd om zo snel mogelijk te rijden in de barrage. Ik verloor misschien iets tijd vanaf de dubbelsprong naar de VDL-oxer.”