Skip to main content

Hoogtepunten CHIO Aachen 2024 – Rolex Grand Slam

Vanaf vandaag verwelkomt het CHIO Aken voor de honderdste keer 's werelds beste combinaties van ruiters en amazones op het iconische terrein de Aachen Soers. Sinds het CHIO Aken in 1924 voor het eerst ruiters en koetsiers verwelkomde, is het een hoeksteen van de paardensport en het evenement van dit jaar belooft een opmerkelijk eerbetoon te worden aan een eeuw van hippische uitmuntendheid. Het ‘World Equestrian Festival’ zal vijf spannende disciplines laten zien: springen, dressuur, eventing, mennen en voltigeren. 360.000 toeschouwers zullen samenkomen om een nieuw hoofdstuk van de sportgeschiedenis te zien ontvouwen.

Na de iconische openingsceremonie op dinsdag 2 juli begint op woensdag 3 juli het 5*-springen op het CHIO Aken. De Turkish Airlines-prijs van Europa, die 's avonds onder de schijnwerpers wordt gehouden, biedt de eerste kans voor ruiters om zich te kwalificeren voor de toprubriek van het concours, de Rolex Grand Prix. De spanning gaat de volgende avond verder met de Mercedes-Benz Nations' Cup, waar acht teams het tegen elkaar opnemen in twee identieke rondes, waarbij de beste drie resultaten per team tellen. In dit Olympische jaar zullen de selecteurs de prestaties in deze klasse op de voet volgen om hun teams voor Parijs samen te stellen.

De grote finale, de Rolex Grand Prix, vindt plaats op zondagmiddag voor 40.000 van de meest gepassioneerde en goed geïnformeerde fans van de springsport. Net als The Championships, Wimbledon, is dit de wedstrijd die elke ruiter wil winnen. Het CHIO Aken is een van de vier Majors die samen de prestigieuze Rolex Grand Slam of Show Jumping vormen, die elke ruiter beloont die achtereenvolgens de Rolex Grand Prix wint op drie van de vier Majors. Na zijn succes tijdens The Dutch Masters is de Nederlander Willem Greve de huidige ‘live contender’ voor deze buitengewone prestatie, een prestatie die eerder alleen behaald werd door Rolex Testimonee Scott Brash.

In de dressuur wordt het ultieme vertoon van harmonie en precisie getoond in de Lindt-prijs, de Dressuur Grand Prix van Aken Freestyle to Music, die plaatsvindt op zondag 7 juli. Het thuispubliek zal dolblij zijn om hun eigen Isabell Werth in het middelpunt te zien staan. De Rolex Testimonee wil haar naam voor de vijftiende keer op het winnaarsbord van het CHIO Aken schrijven, terwijl ze zich voorbereidt op haar dertiende Olympische Spelen in juli. Haar grootste concurrenten zijn waarschijnlijk landgenoot Frederic Wandres, Patrik Kittel uit Zweden en regerend FEI individueel wereldkampioen Charlotte Fry, die voor een opwindende sfeer zullen zorgen in het Deutsche Bank Stadium.

Op de laatste vrijdag en zaterdag van het World Equestrian Festival zal de SAP-Cup de beste eventers van de wereld laten zien. De competitie begint met dressuur- en springproeven op vrijdag, gevolgd door de spannende crosscountryfase op zaterdag 6 juli. Zodra de cross-country is afgelopen, gaat de aandacht naar het mennen met de beste vierspanmenners ter wereld die van start gaan in de Prize of Schwartz Group Marathon-rijcompetitie, die vaak wordt vergeleken met de 'Formule 1' van het mennen met paarden.

www.chioaachen.dewww.rolexgrandslam.com

Foto: CHIO Aachen