Skip to main content

Interview met Willem Greve

Gefeliciteerd! Je bent de Rolex Grand Slam of Show Jumping live contender, hoe voel je je in de aanloop naar het CHIO Aken?
Het is een eer om op de lijst te staan van ruiters die een Rolex Grand Slam of Show Jumping Major hebben gewonnen. Het is ongelooflijk om op het CHIO Aken te rijden en het zou een droom zijn om daar te winnen. Natuurlijk is er meer druk en zijn er meer ogen op ons gericht nu we de live contender zijn en de Rolex Grand Prix hebben gewonnen tijdens The Dutch Masters, maar ik probeer me gewoon te concentreren op mijn paarden en alles hetzelfde te houden als voorheen.

Terugkijkend op je overwinning in de Rolex Grand Prix op The Dutch Masters - hoe speciaal was deze overwinning voor jou?
Op dat moment realiseerde ik het mij niet, omdat je zo gefocust bent op je paard en het moment. Het was een zeer emotionele overwinning! Het publiek was ongelooflijk en de sfeer was sensationeel. Als ruiter droom je van zulke momenten en achteraf besef je pas echt hoe bijzonder het moment was. Het was nog specialer door de manier waarop het gebeurde - niet alleen omdat ik een Nederlandse ruiter ben, maar ook omdat ik de laatste was en Henrik [von Eckermann] met zo'n mooie marge versloeg. Het is een overwinning die ik nooit zal vergeten.

Highway TN N.O.P. is een ongelooflijk paard - kun je ons iets meer over hem vertellen?
Highway [TN N.O.P.] is een goedgekeurde hengst van Team Nijhof. Ik begon hem te rijden toen hij zeven jaar oud was. Hij heeft een ongelooflijke instelling en het hart van een leeuw. Samen hebben we al verschillende goede resultaten behaald, dus ik heb veel vertrouwen in onze samenwerking. Hij is altijd een winnaar geweest, maar de vraag was altijd: Hoeveel ruimte heeft hij? Maar elke vraag die we hem stelden, beantwoordde hij positief. Hij is een droompaard - het is de houding en mentaliteit die hem zo goed maken.

Hoe is Highway TN N.O.P. thuis?
Om eerlijk te zijn kan hij een beetje chagrijnig zijn! Hij heeft een groot karakter, maar het is absoluut geen gemeen paard. Hij heeft veel energie en is heel werkwillig, dat is een van zijn beste eigenschappen. Je moet hem soms alleen laten, maar mijn groom Richard kent hem door en door - ze hebben samen over de hele wereld gereisd en kennen elkaar dus heel goed.

Hoe heb je je voorbereid op het CHIO Aken? Voel je extra druk nu je weet dat je de live deelnemer bent?
Het CHIO Aken is zo'n speciale plek. Voor The Dutch Masters hadden mijn paarden er al een paar keer gesprongen, maar het wordt de eerste keer dat ze in Aken springen. Ik probeer mijn voorbereidingen niet te veranderen - ik wil alles zo normaal mogelijk houden. Aangezien mijn paarden er nog nooit zijn geweest, wil ik zien hoe ze zich aanpassen aan de piste en de sfeer tijdens de week. Ze kunnen groeien in die ring en als dat gebeurt, is dat een fenomenaal gevoel. Ik ga niet te veel een plan hebben - meestal als je naar een concours gaat, weet je welke rubrieken je gaat doen met elk paard, maar Aken is iets speciaals en daarom wil ik het dag voor dag bekijken.

Kun je ons iets vertellen over de andere paarden? Denk je dat één van hen de kwaliteiten heeft om een Rolex Grand Slam of Show Jumping Major te winnen?
Grandorado TN N.O.P. is mijn andere toppaard naast Highway [TN N.O.P.], maar we nemen hem niet mee naar het CHIO Aken. Ik neem een 10-jarige hengst mee genaamd Minute Man die eigendom is van een groep Amerikaanse dames - het wordt een stap omhoog voor hem om daar te springen, maar het is een zeer getalenteerd paard. Ik neem ook een negenjarige merrie mee, Pretty Woman van 't Paradijs, en ik heb heel hoge verwachtingen van haar. Ik heb haar samen met de weduwe van mijn overleden eigenaar, de heer Korbeld, die in maart is overleden. Hij was de afgelopen tien jaar een ongelooflijke steun voor me. Het zal ook de eerste keer zijn dat ze deelneemt aan het CHIO Aken, maar ik ben erg enthousiast over haar - ik denk dat ze alle talent heeft. Ze is jong, dus ze moet nog wat kilometers maken en ervaring opdoen, maar ik denk dat ze een heel speciaal paard kan zijn voor mijn carrière.

De arena's op The Dutch Masters en op het CHIO Aken zijn heel verschillend. Hoe heb je je voorbereid op de grote grasarena van het CHIO Aken?
Aken is een lange week, met veel springen - om eerlijk te zijn heb ik daar pas twee keer in mijn leven gereden. De ene keer was het de langste week van mijn leven - het was een ramp - maar de andere keer had ik echt een goed evenement en was het een droom. Zoals ik al eerder heb gezegd, zijn de vier paarden die ik meeneem er nog nooit geweest, dus ik ga proberen rubrieken te kiezen die goed bij ze passen en een goed plan te maken. We zullen het van dag tot dag bekijken om te zien hoe het gaat - we willen ervoor zorgen dat de paarden zich aanpassen aan de arena en de sfeer. Ik wil genieten van de paarden en het moment.

Hoe belangrijk is je team, bijvoorbeeld grooms, dierenartsen, enz. in je succes?
Ze zijn alles! Niet alleen mijn reis groom Richard, maar iedereen in het team. Het team thuis, mijn ruiters, de andere grooms, de smid, de dierenarts en het voerbedrijf werken allemaal zo hard en zijn ongelooflijk toegewijd. Iedereen speelt een grote rol in ons succes en ze kunnen nooit genoeg gewaardeerd worden voor de moeite die ze er dag en nacht in steken. Ik sta maar twee minuten in de ring en zonder het eindeloze werk van mijn team zouden we niets zijn. Het is net als in de Formule 1, Max Verstappen rijdt de auto, maar zonder het team om hem heen zou hij niet zo succesvol kunnen zijn. Ik denk dat je hun steun niet genoeg kunt erkennen.

Hoe groot is volgens jou de impact van de Rolex Grand Slam of Show Jumping op de sport?
Ik denk dat het een enorme impact heeft gehad. Ik denk dat als je terugkijkt op de afgelopen 10 jaar van het concept, je je realiseert hoe speciaal en hoe groot de prestatie was van Scott Brash om drie Rolex Grand Slam Majors achter elkaar te winnen. De Majors zijn het hoogtepunt van de sport en ze worden steeds beter. Rolex verbindt zich aan de beste evenementen ter wereld en tilt de hele sport naar een hoger niveau. Het is ongelooflijk indrukwekkend en een eer om op de Majors te springen.

Hoe belangrijk vind je sport Majors, zoals het CHIO Aken of The Championships, Wimbledon in de sport?
Sport Majors zijn zo belangrijk - ze zijn het beste van het beste. Als je in onze sport op zondag wint, moet je maandagochtend weer aan het werk. Het is onze passie, niet ons werk en ik denk dat de meeste topsporters er zo over denken. Als je geen passie hebt voor je sport, zul je nooit kunnen omgaan met de teleurstelling die bij sport komt kijken. In werkelijkheid is winnen het makkelijkste deel van de sport, het is verliezen en omgaan met moeilijkheden zoals een geblesseerd paard dat moeilijk is, en dit is waar je passie nodig hebt. Het maakt niet uit of je tennist of golft, er zal altijd teleurstelling zijn. Ik denk dat de Majors en hun atleten de passie van de volgende generatie aanmoedigen.

Als je geen springruiter was geweest, wat zou je dan zijn geweest?
Om eerlijk te zijn is dit wat ik altijd al heb willen doen, dus ik heb nooit nagedacht over iets anders dan wat ik nu doe.

Wat is het beste advies dat je hebt gekregen?
Geef nooit op! Behandel je paard ook als een paard, want je zult de natuur nooit verslaan.

Foto: RGS/Thomas Lovelock