Skip to main content

Ben Maher Wint 20e Rolex IJRC Top 10 Finale

Tien van 's werelds allerbeste springatleten streden in de hoofdklasse op dag twee van CHI Genève 2021, met elke combinatie strijdend om gekroond te worden tot Rolex IJRC Top 10 Final kampioen in de 20e editie van deze epische ontmoeting. Het door Gérard Lachat en Louis Konickx ontworpen parcours, dat over twee ronden werd verreden, zou de ultieme test voor stuurmanskunst zijn, waarbij een perfecte balans van snelheid, precisie en harmonie tussen paard en ruiter vereist was.

De Fransman Kevin Staut en zijn 14-jarige merrie Tolede de Mescam Harcour hadden de pech dat ze één hindernis moesten laten vallen. Jérôme Guery, de huidige nummer acht van de wereld, en zijn hengst Quel Homme de Hus kwamen foutloos over de finish, tot grote vreugde van de Belg. Ben Maher uit Groot-Brittannië en zijn superruin Explosion W volgden Guery op de voet en maakten geen fout in de proef met 12 hindernissen. Daarna volgde een stoet van vijf ruiters, waaronder Henrik von Eckermann en Rolex-testimonees Steve Guerdat, Scott Brash, Kent Farrington en Martin Fuchs, die allen geen foutloze ronde konden neerzetten. De laatste twee ruiters van de 10 starters - de Duitser Daniel Deusser en de Zweed Peder Fredricson - toonden hun klasse door het parcours met gemak af te leggen, beiden foutloos.

Een iets ingekorte tweede ronde, bestaande uit negen hindernissen, stond de deelnemers van vanavond te wachten. De toeschouwers in de Geneva Arena werden tijdens de pauze getrakteerd op enkele droevige maar feestelijke woorden van de legendarische Canadese ruiter Eric Lamaze, die zijn geliefde 18-jarige merrie Fine Lady 5 met pensioen stuurde. Lamaze en Fine Lady wonnen de Rolex IJRC Top 10 Finale in 2016, dus de setting voor een laatste afscheid was zeer passend.

Martin Fuchs, de favoriet van het thuispubliek, kreeg in de tweede ronde opnieuw een fout, terwijl landgenoot Steve Guerdat en partner Victorio Des Frotards ook geen foutloze ronde konden optekenen. Rolex Grand Slam of Show Jumping kampioen Scott Brash maakte het goed voor zijn strafpunten en tijdfout in de eerste ronde, door foutloos te blijven, maar in totaal vijf strafpunten te incasseren. De kampioen van 2017 van de Rolex IJRC Top 10 Finale, Kevin Staut, en zijn prachtige schimmel ontvingen een enorm gejuich van een opgetogen publiek nadat ze foutloos waren gebleven. De huidige nummer één van de wereld, Peder Fredricson, was niet zo fortuinlijk. Hij kreeg een tweede fout en eindigde op acht strafpunten. Een prachtige en zelfverzekerde ronde van Henrik von Eckermann en King Edward was genoeg om Staut van de eerste plaats te stoten. Deusser's paard Killer Queen VDM had een weigering op de tweede hindernis, waardoor hij een plek op het podium verloor. Het voorlaatste paar, regerend individueel Olympisch kampioen, Ben Maher en Explosion W, legden het parcours foutloos af en verwezen Von Eckermann met bijna twee seconden naar de tweede plaats. Alle ogen waren toen gericht op Jérôme Guery om voor een verrassing te zorgen, maar door een fout en een langzamere tijd werd hij derde, wat betekende dat Maher gekroond zou worden tot 2021's Rolex IJRC Top 10 Finale kampioen, waarmee een werkelijk gedenkwaardig jaar werd afgesloten.

Over de rol die zijn team speelde in zijn overwinning, zei Maher het volgende: "Mijn team speelt een enorme rol. Mijn eigenaars zijn hier vanavond om te kijken, en zonder hen zou ik niet in staat zijn om Explosion W te rijden in de afgelopen jaren. Mijn groom Cormac is al bij me sinds hij 16 jaar oud was, dus hij is samen met mij opgegroeid, en het is heel speciaal voor mij om hem grote momenten als deze te zien meemaken, en het zou niet mogelijk zijn zonder hem."