Skip to main content

Daniel Deusser wint de Rolex Grand Prix van Aken

's Werelds meest vooraanstaande springruiters betwistten de overwinning in het hoogtepunt van de 2021 editie van CHIO Aken: de Rolex Grand Prix. De derde Major van de Rolex Grand Slam of Show Jumping 2021, een 1m60 proef, ontworpen door de toonaangevende parcoursontwerper, Frank Rothenberger, telde 40 starters uit 15 landen. Onder hen de huidige nummer één van de wereld, Daniel Deusser, de huidige nummer drie van de wereld en Rolex-testimonee, Martin Fuchs, de winnaar van de CP 'International' van 2021, gepresenteerd door Rolex en testimonee, Steve Guerdat, regerend Olympisch individueel kampioen, Ben Maher, plus nog eens 11 van 's werelds huidige top 30-ranking ruiters.

De spannende actie speelde zich af voor ongeveer 19.000 goed geïnformeerde springfans in het Hauptstadion van CHIO Aken, een echt iconisch stadion waar ook de wereldkampioenschappen in 2006 en de Europese kampioenschappen in 2015 werden gehouden. Het format was eenvoudig: na de eerste ronde van de Rolex Grand Prix zouden de beste 18 ruiters zich kwalificeren voor de tweede ronde, met een barrage bij gelijk aantal punten. In het geval van een barrage, zou de ruiter met de minste strafpunten en de snelste tijd tot kampioen worden gekroond.

Drie van de beste ruiters van de sport gingen zonder kleerscheuren en met snelle tijden door naar de tweede ronde: de Brit Ben Maher en zijn 12-jarige megaster, Explosion W; de eerste en enige ruiter die de Rolex Grand Slam won, Scott Brash en zijn 12-jarige ruin, Hello Jefferson; en Steve Guerdat en zijn 12-jarige ruin, Venard de Cerisy. Het was echter de Mexicaanse Patricio Pasquel die aan het eind van de eerste ronde het klassement aanvoerde, nadat hij met zijn 14-jarige ruin Babel meer dan tweeënhalve seconde voorbleef op de op één na snelste rijder, Amerika's rijzende talent Brian Moggre.

Andere ruiters die de top 18 haalden waren Daniel "Double D" Deusser uit Duitsland, de Fransman Kevin Staut, Martin Fuchs uit Zwitserland, winnaar van de Rolex Grand Slam Major van CHIO Aken in 2017, Gregory Wathelet uit België en de volgende generatie springtalenten, de 22-jarige Amerikaanse Lucy Deslauriers en de 23-jarige Sanne Thijssen uit Nederland.

Het parcours bestond uit 15 hindernissen en was iets korter dan het eerste. De thuisfavoriet Deusser nam al snel de controle over in de tweede ronde en was de eerste van de 18 ruiters die dubbel foutloos bleef. Hij werd gevolgd door de Belg Jérôme Guery, die bevestigde dat een barrage zou beslissen wie de nieuwe Rolex Grand Slam Live Contender zou worden, nadat de laatste Major-winnaar, Steve Guerdat, er niet in slaagde een foutloze ronde neer te zetten. Guery's teamgenoot Gregory Wathelet, winnaar van de bronzen teammedaille van Tokyo, startte een reeks van dubbele foutloze barrages. Laura Kraut uit de VS, Scott Brash, Ben Maher en Brian Moggre boekten allen hun plaats in de laatste krachtmeting, waardoor het een spannende barrage werd met zeven deelnemers.

De eerste in de barrage was Daniel Deusser met zijn 11-jarige merrie Killer Queen, die het parcours van negen hindernissen nauwkeurig aflegde en als eerste dubbel foutloos bleef. Deusser behield de eerste plaats nadat Gregory Wathelet foutloos bleef, maar meer dan een seconde nodig had, terwijl Scott Brash, Ben Maher, Laura Kraut en Jérôme Guery allemaal fouten lieten optekenen. Brian Moggre en zijn 15-jarige hengst Balou du Reventon, als laatste aan de beurt, vormden Deusser’s laatste bedreiging. Ondanks een indrukwekkende foutloze ronde kwam de 20-jarige Texaan echter 0,31 seconden tekort op Deussers tijd, wat betekende dat een nieuwe Rolex Grand Slam of Show Jumping Live Contender werd gekroond.

Deusser zei over zijn eerste overwinning in de Rolex Grand Slam of Show Jumping Major: "De Rolex Grand Slam maakt deel uit van de hippische geschiedenis. Tot nu toe ben ik nog niet in deze positie geweest om een van deze vier Major Grands Prix te winnen, maar ik kijk er nu naar uit om mijn best te doen tijdens de volgende drie etappes."

Over zijn partner, Balou du Reventon, gaf runner-up Brian Moggre het volgende commentaar: "Ik denk echt dat onze persoonlijkheden vergelijkbaar zijn. We zijn gewoon stap voor stap gegaan, en hij wil dit net zo graag als ik. Hij is een echt competitief paard en ik vind mezelf een beetje een competitieve ruiter, dus we passen goed bij elkaar en ik ben hem heel dankbaar."

Meer informatie: www.rolexgrandslam.com / www.chioaachen.de

(Foto: Rolex Grand Slam / Ashley Neuhof)